Olej
Olej
Diskutujeme zde o všem možném, ale zatím jsem zde nenašel jednu zcela základní otázku a to je zkušenosti s olejem. Jaký používáte olej? Ve zde prezentované přírůčce je doporučován 10W-40, ale technik mně to vehementně rozmlouval a doporučoval 5W-40, jinak že cosi v motoru každého japonce trpí (těmhle věcem fakt nerozumím). Druhá věc, která mě zajímá, kolik doléváte? Mně to na 10tis. vezme dobrý 1litr oleje.
- Reklama
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
olej
Používám Castrol-magnatec 5W-40
dolévám minimálně
dolévám minimálně
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
To mě docela překvapuje. Připomínám, že přes motory jsem amatér.. ale bylo mi doporučeno, když se do toho motoru dříve lila plná syntetika, pokračovat v tom. Tak kupuju plně syntetickej.. Zbytečný?rcph píše:...do Balena olej SAE 10W-40 polosyntetika... plná syntetika jsou zbytečné výdaje... spíše je důležitější dodržet interval výměny 10tis. km
5W-40 by se vyplatila v případě, že je vozidlo provozováno dlouhodobě např. na horách a teplotách pod -20st.
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
-
- Zkušený diskutér
- Kontaktovat uživatele:
Otázku míchání jsem konzultoval s několika lidmi včetně servisu a bylo mi řečeno, že o značku opravdu nejde, důležitá je specifikace. Nicméně vznesl jsem kdysi dotaz i na výrobce (tuším shell, ale nevím), jak je to s mícháním specifikací, a odpověděl mi, že přestože se míchání obecně nedoporučuje, nic zásadního by se v případě např. dolití jiného oleje stát nemělo, pouze dojde k mírné změně vlastností. Mluvím pochopitelně o míchání druhově blízkých olejů jako 5W/10W - 40 apod.Pietro/Baleno/ píše:Když už se tam lila plná syntetika,tak bych v tom pokračoval.
Důležité je nemíchat značky olejů,koktejli motor nemá rád.
U některých motorů který na to nejsou stavěný hrozí i zadření. Prostě je to moc tekutý a v případě větších vůlí v motoru už olejové čerpadlo nezajistí dostatečný tlak na všech místech.honza píše:To mě docela překvapuje. Připomínám, že přes motory jsem amatér.. ale bylo mi doporučeno, když se do toho motoru dříve lila plná syntetika, pokračovat v tom. Tak kupuju plně syntetickej.. Zbytečný?rcph píše:...do Balena olej SAE 10W-40 polosyntetika... plná syntetika jsou zbytečné výdaje... spíše je důležitější dodržet interval výměny 10tis. km
5W-40 by se vyplatila v případě, že je vozidlo provozováno dlouhodobě např. na horách a teplotách pod -20st.
Baleno 1,6 16V