Olej

Jaký olej používáte

5W-30
0
Žádná hlasování
5W-40
4
36%
10W-30
0
Žádná hlasování
10W-40
7
64%

Celkem hlasů: 11

Bohuslav
Zkušený diskutér

Olej

Příspěvek od Bohuslav »

Diskutujeme zde o všem možném, ale zatím jsem zde nenašel jednu zcela základní otázku a to je zkušenosti s olejem. Jaký používáte olej? Ve zde prezentované přírůčce je doporučován 10W-40, ale technik mně to vehementně rozmlouval a doporučoval 5W-40, jinak že cosi v motoru každého japonce trpí (těmhle věcem fakt nerozumím). Druhá věc, která mě zajímá, kolik doléváte? Mně to na 10tis. vezme dobrý 1litr oleje.
Reklama

Jirka
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka »

já používám 5W-40 .. a na to že má auto nalítáno 190 000 Km tak nemusím za celou dobu nic dolívat do další výměny....
Petr :-)
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr :-) »

Já dávám 10w-40. Bylo mi to doporučeno v Suzuki servisu. Jo, a tuším že jsem dolejval asi 0,5 litru....víc ne. Ale i ten litr je v pohodě....
Baleno 1,6 16V
Pietro/Baleno/
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

olej

Příspěvek od Pietro/Baleno/ »

Používám Castrol-magnatec 5W-40
dolévám minimálně :wink:
Karel
Závislý diskutér

Příspěvek od Karel »

Castrol Powertec 10W-40 :) , ten 5W-40 byl moc řídký a motor byl hlučnější :( , teď je to fajn a vůbec nedolévám :)
Suzuki Baleno Wagon 1,6i GLX
rcph
Závislý diskutér

Příspěvek od rcph »

...do Balena olej SAE 10W-40 polosyntetika... plná syntetika jsou zbytečné výdaje... spíše je důležitější dodržet interval výměny 10tis. km
5W-40 by se vyplatila v případě, že je vozidlo provozováno dlouhodobě např. na horách a teplotách pod -20st.
Suzuki Baleno Wagon 1,6 GLX
honza
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza »

rcph píše:...do Balena olej SAE 10W-40 polosyntetika... plná syntetika jsou zbytečné výdaje... spíše je důležitější dodržet interval výměny 10tis. km
5W-40 by se vyplatila v případě, že je vozidlo provozováno dlouhodobě např. na horách a teplotách pod -20st.
To mě docela překvapuje. Připomínám, že přes motory jsem amatér.. ale bylo mi doporučeno, když se do toho motoru dříve lila plná syntetika, pokračovat v tom. Tak kupuju plně syntetickej.. Zbytečný?
Obrázek
Pietro/Baleno/
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Když už se tam lila plná syntetika,tak bych v tom pokračoval.
Důležité je nemíchat značky olejů,koktejli motor nemá rád. :wink:
honza
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza »

Tak to je docela pech. Když jsem kupoval olej posledně, nebyl jsem zrovna při penězích a koupil jsem nějakej levnější. A teď koukám po oleji, chtěl bych něco kvalitnějšího,... :-/
Obrázek
Pietro/Baleno/
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Novou náplň můžeš dát od jiného výrobce,jen nedolévat např do náplně castrol třeba trochu mogulu :(
Bohuslav
Zkušený diskutér

Příspěvek od Bohuslav »

Pietro/Baleno/ píše:Když už se tam lila plná syntetika,tak bych v tom pokračoval.
Důležité je nemíchat značky olejů,koktejli motor nemá rád. :wink:
Otázku míchání jsem konzultoval s několika lidmi včetně servisu a bylo mi řečeno, že o značku opravdu nejde, důležitá je specifikace. Nicméně vznesl jsem kdysi dotaz i na výrobce (tuším shell, ale nevím), jak je to s mícháním specifikací, a odpověděl mi, že přestože se míchání obecně nedoporučuje, nic zásadního by se v případě např. dolití jiného oleje stát nemělo, pouze dojde k mírné změně vlastností. Mluvím pochopitelně o míchání druhově blízkých olejů jako 5W/10W - 40 apod.
honza
Zkušený diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od honza »

Pietro/Baleno/ píše:Novou náplň můžeš dát od jiného výrobce,jen nedolévat např do náplně castrol třeba trochu mogulu :(
No to je jasný, já myslel, že mluvíš o výměně:-)
Obrázek
Petr :-)
Zkušený diskutér

Příspěvek od Petr :-) »

honza píše:
rcph píše:...do Balena olej SAE 10W-40 polosyntetika... plná syntetika jsou zbytečné výdaje... spíše je důležitější dodržet interval výměny 10tis. km
To mě docela překvapuje. Připomínám, že přes motory jsem amatér.. ale bylo mi doporučeno, když se do toho motoru dříve lila plná syntetika, pokračovat v tom. Tak kupuju plně syntetickej.. Zbytečný?
U některých motorů který na to nejsou stavěný hrozí i zadření. Prostě je to moc tekutý a v případě větších vůlí v motoru už olejové čerpadlo nezajistí dostatečný tlak na všech místech.
Baleno 1,6 16V
Karel
Závislý diskutér

Příspěvek od Karel »

Ono to rozdělení na oleje minerální, polosyntetické a syntetické už moc neplatí, olejářské firmy oleje míchají, jak potřebují :) Důležitý údaj je to např. 10W-40 a je celkem jedno, jaký podíl syntetiky tam je :) a taky to běžný uživatel těžko zjistí :)
Suzuki Baleno Wagon 1,6i GLX
Mrně
Závislý diskutér
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mrně »

Používám Total 7000 polosyntetika a naprostá spokojenost
Bája je nejlepší :-)
Odpovědět